Σύντομος Απολογισμός του 6ου Λογοτεχνικού Εργαστηρίου

των Κώστα Χαρίτου και Βάσως Χρήστου

     Το 6ο Λογοτεχνικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου στην Έδρα της Λέσχης (Γ. Μπλέσσα 32, σπίτι των μελών Γιώργου και Αντωνίας Κατσαβού).

     Οι διοργανωτές, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα αιτήματα μελών καθώς και αντίστοιχες δραστηριότητες από άλλες ομάδες φίλων του Φανταστικού φρόντισαν για τη μετάθεση της αρχικής ημερομηνίας μέσα στο Μάιο για να μην συμπέσει με τη διεξαγωγή παρόμοιων εκδηλώσεων στα Γιάννενα και στη Σύρο.

     Είχαν δηλώσει συμμετοχή δέκα συγγραφείς με εννιά διηγήματα. Τελικά παρευρέθηκαν οι οκτώ. (Δεν συζητήθηκε το διήγημα CIPHER NETPOLATOR 6 των Σπύρου και Άντζελας Κίντζιου λόγω έκτακτης απασχόλησής τους το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο). Επίσης παρέστησαν η Αντωνία Κατσαβού, και ο Χριστόδουλος Λιθαρής (αρχικά ως παρατηρητής για τα Φανταστικά Χρονικά).

     Υπήρχαν δυο διαφορετικές κατηγορίες διηγημάτων: η πρώτη ήταν με ελεύθερο θέμα (όπως πάντα) και η δεύτερη με ιστορίες εμπνευσμένες από ή στο πνεύμα του έργου του Ίταλο Καλβίνο «Οι αόρατες πόλεις».

     Η ατμόσφαιρα του εργαστηρίου ήταν εξαιρετικά φιλική και εποικοδομητική. Η σειρά συζήτησης των διηγημάτων αποφασίστηκε με κλήρωση. Τα διηγήματα που συζητήθηκαν ήταν:

 ΤίτλοςΘέμαΣυγγραφέας
1Κάνδρα-ΧαρΠόλειςΣύλβια Ρήγα
2Υδραυλικός της ΝεφέληςΠόλειςΕμμανουήλ Μανωλάς
3Της Θάλασσας το Γαλάζιο . . .ΕλεύθεροΔημήτρης Λυκουριάς
4Τι δείχνει ένας καθρέφτηςΠόλειςΚώστας Χαρίτος
5Η Βασίλισσα της ΕρήμουΕλεύθεροΠόπη Βερνάρδου
6ΊριδαΠόλειςΚώστας Γερογιάννης
7Ίσως κάποιο επόμενο ξύπνημαΕλεύθεροΜιχάλης Μανωλιός
8Η πόλη και ο αστρονόμοςΠόλειςΒάσω Χρήστου

     Ως αποκορύφωμα της δημιουργικότητας που χαρακτήρισε το 6ο εργαστήριο, αξίζει να σημειώσει κανείς ότι ο παρευρισκόμενος Χ. Λιθαρής είχε μια έμπνευση η οποία υλοποιήθηκε με ένα μικρό, σχετικό με το θέμα των πόλεων, και εξαιρετικής ποιότητας διήγημα, «Η Πόλη», που συζητήθηκε στο τέλος.

     Μέρος των εργασιών της συνεδρίας ήταν και η συζήτηση για τους κεντρικούς χαρακτήρες, η οποία έγινε από κάθε παρευρισκόμενο για τους κεντρικούς ήρωες των διηγημάτων όλων των υπολοίπων, μέσω ενός ερωτηματολογίου που είχε παραδοθεί νωρίτερα, μαζί με τα διηγήματα.