h επιστολή αυτή συνόδευε τα διηγήματα που εστάλησαν προς μελέτη στους συμμετέχοντες στο 1ο Εργαστήρι.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

τα διηγήματα που περιέχονται στον φάκελλο θα διαβαστούν και θα συζητηθούν στο «Εργαστήρι Συγγραφέων Φανταστικής Λογοτεχνίας», στο οποίο συμμετέχετε.

Παρακαλώ να τα διαβάσετε με προσοχή, σαν αναγνώστες και σαν συγγραφείς, και να σημειώσετε πάνω στα αντίγραφα αυτά τις παρατηρήσεις σας και τις (αντι-)προτάσεις σας. Καλείσθε να επισημάνετε φραστικά λάθη, αδυναμίες, ελλείψεις, σημεία που θα έπρεπε να τονιστούν λιγότερο ή περισσότερο. Επίσης ποια θεωρείτε δυνατά σημεία του γραπτού (και του συγγραφέα) και ποια αδύνατα — και γιατί. Όπως θα παρατηρήσετε, στο φάκελλο περιέχεται κι ένα αντίγραφο του δικού σας διηγήματος· ο σκοπός είναι να επισημάνετε, έστω και τώρα, κάποιες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν.

Τις σημαντικότερες και ευρύτερου ενδιαφέροντος παρατηρήσεις σας σχετικά με τα διηγήματα των άλλων — και το δικό σας — θα κληθείτε να τις εκφράσετε  κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την ανάγνωση του αντίστοιχου διηγήματος.

Τα αντίγραφα αυτά, με τις δικές σας σημειώσεις επάνω τους, θα δοθούν μετά το τέλος της εκδήλωσης στους συγγραφείς. Έτσι κάθε συμμετέχων συγγραφέας θα έχει 11 αντίγραφα του διηγήματός του με τα σχόλια 10 συναδέλφων του — και τα δικά του.  Επίσης, καθένας θα μπορεί να έχει 1 κασέτα (ήχου) που θα περιέχει τη συζήτηση επί του διηγήματός του.

Λόγω του πεπερασμένου χρόνου και επειδή δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πόσο ακριβώς θα διαρκέσουν οι συζητήσεις, τα διηγήματα θα διαβαστούν/σχολιαστούν με τη σειρά υποβολής τους:

  1. Ζήτημα Επικοινωνίας (Γιώργος Γούλας)
  2. Ο Γάμος του Καραγκιόζη (Γιώργος Μπούρας)
  3. Άγνωστο (Απόστολος Μανουράς)
  4. Η Κυρά των Δράκων (Πόπη Βερνάρδου)
  5. Η Πτώση (Ειρήνη Μαντά-Παπανδρέου)
  6. Σκοτάδι (Κώστας Γερογιάννης)
  7. Τον έφαγε το φεγγάρι (Ανθίππη Φιαμού)
  8. Ο Μάγος του Έκολς και το κρασί των μανιταριών (Δέσποινα Βούλγαρη)
  9. Μερικά στιγμιότυπα Επιστημονικής Μαλακίας (Γιώργος Μάντης)
  10. Το σημάδι του Κακού (Βάσω Χρήστου)
  11. Η σκληρή πραγματικότητα (Κώστας Χαρίτος)

Ακόμη, θα διαβαστούν (μεταφρασμένα) αποσπάσματα από το βιβλίο του james blish “Τhe issue at hand, δοκίμιο του robert silverberg με τίτλο  “Τhe sense of an ending” και κείμενο που αφορά την οπτική γωνία στην αφήγηση. Σημειώνεται εδώ ότι μας ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως σχόλια, παρατηρήσεις προτάσεις και γενικότερα κείμενα (δημοσιευμένα ή, ακόμα καλύτερα, πρωτότυπα) που αφορούν ό,τι έχει σχέση με το γράψιμο, με σκοπό να συζητηθούν μελλοντικά στο εργαστήρι.

Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η ανάγνωση/συζήτηση των 9 πρώτων διηγημάτων (που είχαν υποβληθεί αρχικά). Όσα από τα 11 δεν προλάβουν να συζητηθούν στο διήμερο 20-21/11/99, θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση του «Εργαστηριού» της ΑΛΕΦ.

Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για το σαββατοκύριακο 20-21 Νοέμβρη ’99 κάπου στο κέντρο της Αθήνας σε 2 ή 3 δόσεις (Σάββατο απόγευμα, Κυριακή πρωί, Κυριακή απόγευμα). Για το πού και πότε ακριβώς θα ειδοποιηθείτε εγκαίρως.

Με τιμή,      

Γιώργος Γούλας