Τελευταίο μπλουζ για τον αγαπημένο Φρέντυ

 

(Αποχαιρετισμός)
Μανώλης Μανωλάς   (1999/06/06)

 

Ο Φρέντυ Γερμανός (ΦΓ) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 05/09/1934 με καταγωγή από την Μυτιλήνη, όπου σε ηλικία οκτώ ετών έβγαλε την πρώτη του εφημερίδα στην οποία η μητέρα του έγραφε το ερωτικό διήγημα. Μεγάλωσε στα Εξάρχεια και στην Κυψέλη. Έβγαλε το Βαρβάκειο ως ο χειρότερος μαθητής της τελευταίας πεντηκονταετίας στα θετικά μαθήματα. Έγινε πλασιέ υφασμάτων και υπάλληλος λογιστηρίου.

Τον Μάιο του 1953, στα δεκαεννιά του χρόνια, πήρε την μεγαλύτερη χαρά της ζωής του κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος Νέων της Βραδυνής που οργάνωνε ο Μπάμπης Κλάρας. Στράφηκε στην δημοσιογραφία, κρατώντας όλα τα κείμενα και διηγήματα που έγραψε σε ηλικία 17 με 26 ετών στο συρτάρι, μέχρι να γίνουν το βιβλίο Υγρές Νύχτες το 1998.

Από το 1953 ως ελεύθερος ρεπόρτερ ανέλαβε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε διάφορες χώρες. Συνάντησε δεκάδες διάσημα πρόσωπα, πολιτικούς αρχηγούς, λογοτέχνες, ηθοποιούς, και τους πήρε συνέντευξη. Έγινε γνωστότατος ως ευθυμογράφος με πηγαίο χιούμορ, παρατηρητικότητα και πρωτότυπο ύφος. Οι σχολιασμοί του στις διάφορες συνεντεύξεις που παρουσιάστηκε ήσαν τόσο οξυδερκείς, που ορισμένοι νόμιζαν πως του ήσαν γνωστές από πριν οι ερωτήσεις και είχε προετοιμάσει τις απαντήσεις. Δούλεψε στην Ελευθερία 1954 - 1960, στην Μεσημβρινή 1960 -1967 και στην Ελευθεροτυπία 1975 - 1990.

Μιά επιλογή από χρονογραφήματα δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά ήταν το πρώτο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 1964 με τίτλο Με Συγχωρήτε, Λάθος!, διακοσμημένο με σκίτσα του ΚΥΡ (Γιάννη Κυριακόπουλου).

Το 1966 άρχισε να ασχολείται με την τηλεόραση.

Τον Ιανουάριο του 1967 κυκλοφόρησε μιά επιλογή από πενήντα χρονογραφήματα με τίτλο Το Δις Εξαμαρτείν, πάλι με την συνεργασία του ΚΥΡ, η οποία συνεχίστηκε και σε πολλές από τις επόμενες δραστηριότητες του ΦΓ, συγγραφικές ή τηλεοπτικές.

Τον Νοέμβριο του 1968 πήρε το πρώτο βραβείο της Απογευματινής για τις συνεντεύξεις του, κυρίως για την περίφημη συνέντευξη με τον Σταμάτη Κόκοτα με τίτλο Γράψ' το όπως το λέω που έγινε νούμερο στην επιθεώρηση, παρ' ολίγον αφορμή μονομαχίας και τίτλος βιβλίου που κυκλοφόρησε ο ΦΓ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Η παραγωγή βιβλίων (συνολικά 25) συνεχίστηκε με έντονο ρυθμό και η ποιότητα της γραφής είχε πάντοτε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο πλήθος πωλουμένων αντιτύπων, κάνοντας τον ΦΓ έναν από τους πιό πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς του καιρού μας (έρευνα του περιοδικού Διαβάζω). Αναφέρουμε τα ευθυμογραφήματα Σκέψου πριν το αγοράσεις 1970, Ούτε Αλάτι, ούτε πιπέρι 1972, Φαπ 1975, Τζίμμυ, πάρε ένα φυστίκι 1978, Ευρω-λεξικό 1980, Πρώτη Σελίδα 1981, Περισσότερο σεξ... σε λίγο 1983, Τρελλαθήκαμε εντελώς; 1984, Ελλάς υπό το μηδέν 1993. Δυό θεατρικά του έργα τιμήθηκαν με κρατικές διακρίσεις, το Ένα Γελαστό Απόγεμα 1978, και το Σορπράιζ Πάρτι 1980.

Ο ίδιος ο ΦΓ παραδέχτηκε ότι άρχισε να γράφει λογοτεχνία όταν έγραψε το 1978 το μυθιστόρημα Ο Εχθρικός Πλανήτης. Είχε επισκεφτεί το ακρωτήριο Κανάβεραλ (σήμερα Κένεντι) το 1969 ως απεσταλμένος της Απογευματινής για να παρακολουθήσει το άλμα του ανθρώπου στο φεγγάρι και μετά από δέκα περίπου χρόνια βγήκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το πρώτο του μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Είχε πολύ μεγάλη εκδοτική επιτυχία, όπως και το Σαμ (με σκίτσα του Κώστα Μητρόπουλου) το 1985.

Η αγάπη που είχε για τους ανθρώπους και η αποδοχή που βρήκε από το αναγνωστικό κοινό η μυθιστορία Ακριβή μου Σοφία... το 1985 με τα ερωτικά γράμματα του Γεωργίου Παπανδρέου τον έστρεψαν να υπηρετήσει ένα λογοτεχνικό είδος που παρουσίαζε τα ιστορικά και διάσημα πρόσωπα από την ευαίσθητη ανθρώπινη πλευρά τους.

Κυκλοφόρησαν Η Εκτέλεση 1986, Τα Ερωτικά της Κορσικής 1990, Γυναίκα από Βελούδο 1994, Τερέζα 1997. Έτσι η Έλλη Λαμπέτη, ο Ίωνας Δραγούμης, η συναρπαστική Τερέζα χωρίς επώνυμο, αποκτούσαν με την χαρισματική γραφή του ΦΓ ευρύτερες, μυθιστορηματικές διαστάσεις και συγκινημένους φίλους ανάμεσα στους αναγνώστες.

Με δημοσιογραφική επιμέλεια συνέλεγε υλικό όταν ένα θέμα το εύρισκε συναρπαστικό, ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες και παίρνοντας συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες. Οι τηλεοπτικές του δημιουργίες Αλάτι και Πιπέρι και Η Πρώτη Σελίδα είχαν γίνει παράδειγμα σωστής τηλεοπτικής εκπομπής και είχαν αγαπηθεί πολύ από τους θεατές.

Ήταν άνθρωπος των media αλλά δεν ανήκε σε μιά παράταξη, σε μιά εφημερίδα, σε ένα κανάλι. Η τελευταία του δουλειά (ανέκδοτη όσο ζούσε ο ΦΓ) ήταν σχετική με τον κομμουνιστή ηγέτη Νίκο Ζαχαριάδη, αλλά ο ΦΓ δυστυχώς κατέληξε στα 65 του χρόνια, την Παρασκευή 21/05/1999, νικημένος σε μικρό χρονικό διάστημα από γενικευμένη κακοήθη νεοπλασία. Είχε στο πλευρό του μέχρι την τελευταία στιγμή την σύζυγό του ηθοποιό και χορεύτρια Μαρία Ιωαννίδου και την κόρη του (από την πρώτη του σύζυγο Εριέττα Μαυρουδή) στιχουργό και δημοσιογράφο Ναταλία Γερμανού.

Η κηδεία του έγινε ένα γελαστό ηλιόλουστο απόγευμα μιάς βροχερής μέρας με συνοδεία μουσικής από σαξόφωνο και θρήνου από πάμπολλους φίλους. Λίγο χώμα από την Μυτιλήνη, όπου πέρασε τα τελευταία του καλοκαίρια, τον σκέπασε.

Η μνήμη του θα είναι ζωντανή, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι.