ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΒΑΡΗ

 

από τον Ρόμπερτ Σέκλεϋ (1956) σε μετάφραση Γιώργου Μάντη

 

Ο Έντουαρντ Φλόσγουελ αγόρασε τον πλανητοειδή του, χωρίς να τον δει βέβαια, στο Διαστρικό Γραφείο Γης, στη Γη. Τον επέλεξε αφού είδε μια φωτογραφία του, που περιείχε μια ωραία, γραφική οροσειρά.

"Λες να υπάρχει χρυσάφι σ' αυτούς τους λόφους , ε φίλε ;", ρώτησε τον υπάλληλο.

"Σίγουρα, φίλε, σίγουρα", απάντησε ο υπάλληλος. Διερωτήθηκε αν κανένας νορμάλ άντρας που είχε σώας τας φρένας θα πήγαινε ποτέ να μείνει σ' έναν πλανητοειδή αρκετές εκατοντάδες έτη φωτός μακριά από την πλησιέστερη γυναίκα.

Κοίταξε περίεργα τον Φλόσγουελ. Αλλά ο Φλόσγουελ ήταν μια χαρά στην υγεία του. Απλώς είχε πάψει να τον απασχολεί το πρόβλημα. Είχε αγοράσει ένα μεγάλο αριθμό μετοχών και είχε σημαντικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Γης. Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του, κι είχε προσλάβει ένα φορτηγό - διαστημόπλοιο β΄ κατηγορίας και είχε αναχωρήσει για τον πλανητοειδή του. Ο Φλόσγουελ ήταν τυχερός. Δεν είχε αγοράσει ένα κομμάτι μαύρο βράχο. Ο πλανητοειδής του, τον οποίο είχε ονομάσει "Ευκαιρία", είχε ατμόσφαιρα τελικά... και μάλιστα αναπνεύσιμη. Είχε ακόμα και άφθονο νερό. Δεν βρήκε χρυσάφι, αλλά αρκετό θόριο για να το κάνει εξαγωγή. Και το καλύτερο απ' όλα, το έδαφος ήταν καλλιεργήσιμο και μάλιστα ειδικό για φρούτα πολυτελείας.

"Αυτό το μέρος θα με κάνει πλούσιο !", είπε ο Φλόσγουελ στο ρομπότ-επιστάτη του.

"Σίγουρα, αφεντικό, σίγουρα ", απάντησε το ρομπότ.

***

Πέρασαν μερικοί μήνες. Η ανάπτυξη αυτού του πλανητοειδή ήταν ένα τεράστιο έργο, αλλά ο Φλόσγουελ ήταν 27 χρονών, νέος, δυνατός, επιστήμονας και τρομερός τεχνικός. Ο πλανήτης άνθισε, αρδεύτηκε, καλλιεργήθηκε, σκάφθηκε, κι άρχισε η εξόρυξη των πολύτιμων ορυκτών του και το εμπόριό τους. Τα 100 ειδικευμένα ρομπότ - εργάτες - τεχνίτες και το έξοχο ρομπότ - επιστάτης του έκαναν το θαύμα τους. Ο πλανητοειδής άλλαξε όψη. Άλλαξε όμως όψη και ο Φλόσγουελ. Αυτό τουλάχιστο τού 'πε ο επιστάτης του.

"Κύριε, αφεντικό, δεν μου φαίνεσαι και πολύ καλά, αφεντικό, κύριε". Του Φλόσγουελ δεν του άρεσε η υπερβολική, ανατολίτικη δουλοπρέπεια των ρομπότ του. Κάποιος Ινδός τά 'χε φτιάξει. Αλλά τί να κάνει; Δεν είχε λεφτά να πάρει ακριβότερα. Ίσως αργότερα τα αντικαθιστούσε με πιο μοντέρνα.

"Δεν έχω τίποτε, Γκάγκα - Σάμ", είπε.

"Ζητώ συγγνώμη, αφεντικό, κύριε. Αλλά δεν είναι έτσι, αφέντη, κύριε. Σ' άκουσα να μιλάς μόνος σου στα χωράφια, με συγχωρείς που το λέω ".

"Δεν είναι τίποτε".

"Κι έχεις ένα νευρικό τικ στο αριστερό σου μάτι, σαχίμπ. Και τα δάχτυλά σου τρέμουν. Και πίνεις πάρα πολύ".

"Αρκετά Γκάγκα - Σαμ. Σε επαναφέρω στη θέση σου!". Κοίταξε το ρομπότ. Φαινόταν πληγωμένο και στεναχωρημένο. "Εντάξει, φίλε. Για πες μου τι έχω".

"Έχεις μπλέξει, αφέντη. Χρειάζεσαι διακοπές."

"Μερικές φορές σας ζηλεύω εσάς τα ρομπότ."

"Είναι επειδή δεν έχουμε ψυχή".

"Διακοπές, λοιπόν", σκέφθηκε ο Φλόσγουελ. Μετά 1 δευτερόλεπτο απέρριψε την ιδέα. Διακοπές ήθελαν λεφτά, πολλά λεφτά... Έπειτα ο πλανητοειδής του βρισκόταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, στου ΄διαόλου τη μάνα΄, στο Θρόκειο Σύστημα, 15 μέρες με πλανητόπλοιο μέχρι τα Κύθηρα ΙΙΙ και άλλες 15 μέρες μέχρι τον Ναγόνδικον (΄ο πλανητοειδής για όσους διαθέτουν γερά στομάχια΄). Όχι λοιπόν διακοπές, ελλείψει χρημάτων. Είχε έλθει στην ΄Ευκαιρία ΄για να κερδίσει χρήματα΄ , όχι για να ξοδέψει.

***

Καλλιέργησε κι άλλες φυτείες, εξόρυξε κι άλλο θόριο και άφησε γενειάδα... Συνέχισε να μιλάει στον εαυτό του και να πίνει πολύ τα βράδια. Τα ρομπότ - εργάτες άρχισαν τους ψιθύρους. Ο Γκάγκα - Σάμ προσπάθησε να τους πείσει για το αντίθετο, ότι το αφεντικό είναι εν τάξει. Οι ψίθυροι όμως δεν σταμάτησαν. Βλέπετε, τα ρομπότ ανέκαθεν έβλεπαν τους ανθρώπους σαν υποδείγματα, σαν πρότυπα... Η κατάσταση θα πήγαινε εκτός ελέγχου, αν μαζί με τα τρόφιμά του δεν ελάμβανε ο Φλόσγουελ και ένα οδηγό - κατάλογο - διαφημιστικό έντυπο της εταιρείας Ρόουμπακ - Γουώρντ. Ο Φλόσγουελ άρχισε να ξεφυλλίζει τον κατάλογο, όταν μια επικεφαλίδα τον έκανε να ξεροκαταπιεί.



ΝΥΦΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

Πρωτοπόροι του Διαστήματος, γιατί να υποφέρετε από μοναξιά; Η Εταιρεία μας, σας προσφέρει για 1η φορά, μια περιορισμένου αριθμού σειρά από ΄Νύφες για τους Ακρίτες΄. Αυτές οι κοπέλες είναι εξαιρετικά προικισμένες, προσαρμόσιμες, πανέξυπνες, δυναμικές, γοητευτικές, εργατικές, οργανωτικές, ικανές, ανθεκτικές σ' όλα τα κλίματα, απόλυτα υγιείς, με χαμηλό κέντρο βάρους, με δυνατά άκρα, καλοσχηματισμένες και γενικά ότι ακριβώς χρειάζεται ένας πρωτοπόρος ακρίτας.

Το Μοντέλο της Εταιρείας μας προσφέρεται σε 3 μεγέθη, για να βολέψει τα γούστα κάθε άνδρα (βλέπε προδιαγραφές παρακάτω). Άμα τη λήψει της παραγγελίας σας η Ρόουμπακ - Γουώρντ θα καταψύξει ένα μοντέλο και θα σας το στείλει πακεταρισμένο με Εξπρές Πλανητόπλοιο. Αν παραγγείλετε σήμερα, τα έξοδα ταχυδρομείου και πακεταρίσματος θα είναι τα ελάχιστα δυνατά.

ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΗΜΕΡΑ !



***

Ο Φλόσγουελ φώναξε τον Γκάγκα - Σαμ και τού 'δειξε την αγγελία. Το ρομπότ διάβασε σιωπηλά και μετά κοίταξε τον αφέντη του κατά πρόσωπο.

"Αυτό είναι , εφέντημ", είπε.

"Νομίζεις ; ". Ο Φλόσγουελ σηκώθηκε κι άρχισε να περπατά νευρικά στο δωμάτιο. "Πρώτον : Δεν σχεδίαζα να παντρευτώ τόσο νέος. Δεύτερον : Τι είδους γάμος θά 'ναι αυτός; Τρίτον : Που ξέρω αν θα μου αρέσει η λεγάμενη;"

"Είθισται ο Άνθρωπος Άντρας να επιθυμεί μια Άνθρωπο Γυναίκα".

"Ναι, αλλά - δεν λέω , βέβαια , αλλά - έπειτα τί γίνεται με τον παπά; Καταψύχουν στα γρήγορα και κανένα παπά και τον στέλνουν κι αυτόν εδώ; Άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα είδος μορατόριουμ για το γάμο μέχρις ότου ο άντρας αποφασίσει".

Ο Γκάγκα - Σαμ δεν μπόρεσε να μη ανθυπομειδιάσει πονηρά. Ο Φλόσγουελ έκατσε κάτω και παρήγγειλε ένα Μοντέλο Νύφη για Ακρίτα, προσδιορίζοντας το μικρότερο μέγεθος, που ήταν ήδη αρκετά μεγάλο. Ο Γκάγκα - Σαμ ανέλαβε να στείλει το σχετικό σήμα.

***

Τις επόμενες εβδομάδες ο Φλόσγουελ είχε μεγάλο άγχος. Συνέχεια κοίταζε τον ουρανό. Τα ρομπότ - εργάτες άρχισαν πάλι τους ψιθύρους.

"Ε, Επιστάτη, το νέο αφεντικό, ο Άνθρωπος Γυναίκα, πως θά 'ναι άραγε;"

"Αυτό δεν σας αφορά. Εσείς κοιτάξτε τη δουλειά σας, τεμπέληδες. Μην ανακατεύεστε με τα προβλήματα του αφέντη, μη σας πάρει ο διάβολος, εν τάξει;" Αλλά στο τέλος, άρχισε να κοιτάει κι αυτός τον ουρανό. Τελικά ήρθε το φορτηγό - πλανητόπλοιο, ξεφόρτωσε το κουτί κι έφυγε. Τα ρομπότ έφεραν το κουτί στον Φλόσγουελ.

"Η νύφη σας, κύριε".

Ο Φλόσγουελ κήρυξε τη μέρα αμέσως ημιαργία. Σύντομα ήταν μόνος στο δωμάτιό του με το κατεψυγμένο κουτί που έφερε τη σήμανση "Προσοχή. Γυναίκα Εντός". Πίεσε αμέσως τα σχετικά κουμπιά για απόψυξη. Μετά 1 ώρα, άνοιξε το περιεχόμενο. Μέσα είχε άλλο κουτί, που χρειαζόταν άλλες 2 ώρες απόψυξη.

Επί τέλους, ήρθε η ώρα. Ο Φλόσγουελ άνοιξε το κουτί και είδε - "Ε, τί είναι αυτό;", έκραξε.

***

Η κοπέλα μέσα στο κουτί, ανοιγόκλεισε τα μάτια της, χασμουρήθηκε σαν γατούλα, άνοιξε τα μάτια της και σηκώθηκε. Κοίταξαν ο ένας τον άλλο και ο Φλόσγουελ κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Φορούσε ένα άσπρο φόρεμα και πάνω στο στήθος της ήταν κεντημένο το όνομά της, Σήλα, με χρυσή κλωστή. Εκείνο που του έκανε εξαιρετική εντύπωση, ήταν ότι ήταν εξαιρετικά καλλίγραμμη και καλοφτιαγμένη. Αυτός περίμενε μια σκληροτράχηλη, αθλητική γυναίκα, γυναίκα της δουλειάς. Κι αυτή ήταν τέλεια, όμορφη σαν μανεκέν. Τα στήθη της ήταν πλούσια αλλά εξαιρετικά στητά και όρθια. Ό,τι ένας άνδρας θα ονειρευόταν πάντα. Όσο για πρόσωπο, πραγματικά κούκλα. Έπειτα φαινόταν εξαιρετικά νέα. Όχι μεγαλύτερη από 17 χρονών. "Κάτι δεν πάει καλά", σκέφθηκε.

Τώρα σηκώθηκε όρθια. Οι σωματικές αναλογίες της ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Ο Φλόσγουελ ξεροκατάπιε. "Γκόμενα για καλλιστεία μου έστειλαν", σκέφθηκε. Η κοπέλα κατάλαβε ότι εκείνος επιδοκίμαζε τις καμπύλες της. "Κάποιος μου παίζει ένα άσχημο παιχνίδι, σίγουρα".

Η γυναίκα περπάτησε μέχρι το παράθυρο. Είδε τα πράσινα χωράφια και τα γραφικά βουνά στον ορίζοντα. "Ξέρει να περπατάει!", σκέφθηκε ο Φλόσγουελ. "Πραγματική καλλονή".

"Πού είναι τα φοινικόδεντρα; ", ρώτησε.

"Φοινικόδεντρα ; "

"Φυσικά . Μού 'παν ότι στον Σρίνιγκαρ v υπήρχαν φοινικόδενδρα".

"Δεν βρίσκεσαι στον Σρίνιγκαρ v !".

"Δεν είσαι εσύ ο Πασάς του Σράχ;", ρώτησε ξεροκαταπίνοντας η Σήλα..

"Φυσικά όχι. Είμαι ένας Ακρίτας. Εσύ δεν είσαι ένα Μοντέλο Νύφη για ένα Ακρίτα ;"

"Μοιάζω για κάτι τέτοιο, όπως το είπες; Είμαι το Σούπερ - Πολυτελείας Μοντέλο Νύφη και επρόκειτο να πάω στον υπο-τροπικού κλίματος πλανήτη Σρίνιγκαρ v".

"Θα ενημερώσω την Εταιρεία Ρόουμπακ - Γουώρντ για το λάθος τους. Θα φροντίσουν να πας στον προορισμό σου, αφού μου στείλουν προηγουμένως το μοντέλο που περίμενα.". "Τί όμορφη , τί γοητευτική γυναίκα!"΄, σκέφθηκε ο Φλόσγουελ. Θά 'ταν ωραία να έμενε εδώ, έστω και για λίγο, μέχρι να αντικατασταθεί. "Τέλως πάντων υπό τις παρούσες συνθήκες", είπε ο Φλόσγουελ, χαρίζοντάς της το καλύτερό του χαμόγελο, "μπορούμε νά 'μαστε φίλοι".

"Υπό ποιές παρούσες συνθήκες;"

"Είμαστε οι μόνοι 2 άνθρωποι στον πλανήτη". Έβαλε απαλά το χέρι του στον ώμο της . "Ας πούμε κάτι. Πες μου για σένα -" Την ίδια στιγμή άκουσε ένα θόρυβο. Από ένα κρυμμένο τμήμα του πακέτου πετάχθηκε ένα μικρό ρομπότ.

"Τί θέλεις;" ρώτησε ο Φλόσγουελ.

"Είμαι ένα Ρομπότ που Παντρεύει, εξουσιοδοτημένο από την κυβέρνηση να παρέχω νόμιμους γάμους στο διάστημα. Επί πλέον είμαι και φύλακας και προστάτης της νεαρής κυρίας, έως ότου έρθει η στιγμή της γαμήλιας τελετής.".

"Καταραμένο ρομπότ! ", μούγκρισε ο Φλόσγουελ.

"Τί περίμενες;" τον ρώτησε η Σήλα. "Κανένα παπά γρήγορης κατάψυξης;".

"Φυσικά όχι, αλλά όχι και ρομπότ - κηδεμόνας! ".

"Ξέρεις πως αντιδρούν μερικοί άνδρες, μετά από μακροχρόνια αποχή από γυναίκες;"

"Όχι εγώ", είπε ο Φλόσγουελ.

"Πιθανόν. Αλλά η νύφη που περιμένει ο Πασάς του Σράχ πρέπει να παραδοθεί άθικτη, δεν νομίζεις; Άρα χρειάζεται κάποιο φύλακα...".

"Από μένα;"

"Γιατί όχι, και από σένα.".

"Αγαπητοί μου", ξεκίνησε το ρομπότ - παπάς, "συγκεντρωθήκαμε εδώ στον Οίκο του Θεού για να ενώσουμε -"

"Όχι τώρα!" είπε η Σήλα. "Όχι αυτόν εδώ!".

"Θα πω τα ρομπότ να σου ετοιμάσουν ένα δωμάτιο ", είπε ο Φλόσγουελ και έφυγε βρίζοντας. "Γυναίκες ", σκέφθηκε. "Και βλαμμένα ρομπότ". Ξαναγύρισε στη δουλειά του, προσπαθώντας να ξεχάσει την παρουσία της. Ξανάστειλε σήμα διαμαρτυρίας στην Εταιρεία, να του στείλουν γρήγορα το Μοντέλο που τού 'χαν υποσχεθεί. Η ζωή συνεχιζόταν στην "Ευκαιρία". Ήταν εποχή θερισμού και εξόρυξης νέων πολύτιμων μετάλλων. Όσο για τη Σήλα, έκανε δυναμική την παρουσία της. Έβαλε ρούχα δουλειάς κι άρχισε. Το σπίτι του άλλαξε όψη, μεταμορφώθηκε. Επίσης η δίαιτά του άλλαξε. Άρχισε να μαγειρεύει η ίδια, παραδοσιακά Ανατολίτικα φαγητά. Ο Φλόσγουελ έπαθε την πλάκα του για τις εκπληκτικές δυνατότητες νοικοκυριού και μαγειρικής αυτής της γυναίκας.

***

Ο Φλόσγουελ κάλεσε τον επόπτη - ρομπότ. "Γκάγκα - Σαμ τά 'χω χαμένα".

"Αλήθεια;" ήταν απαθής.

"Αυτή τα καταφέρνει πολύ καλά, έτσι δεν είναι ;"

"Τα ρομπότ - εργάτες την αγαπούν. Δεν το ξέρετε, αφέντη, αλλά όταν τις προάλλες είχαμε μια επιδημία σκουριάς στους εργάτες - ρομπότ, έδωσε κυριολεκτικά τον εαυτό της για να τα σώσει".

"Τά 'κανε όλα αυτά; Αλλά ένα μοντέλο πολυτελείας σαν αυτήν -"

"Είναι πολύ καλός άνθρωπος, σαχίμπ".

"Ξέρεις " , είπε σιγά ο Φλόσγουελ, " αυτό με έπεισε. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι φτιαγμένη για να μείνει εδώ. Δεν φταίει η ίδια που δεν είναι μοντέλο για Ακρίτα. Θα της το πω ο ίδιος ότι μπορεί να μείνει. Είναι 100% κατάλληλη για να μείνει. Θα στείλω σήμα στην Εταιρεία".

"Και είναι και πολύ γκόμενα, το πρώτο μανούλι, έ αφέντη; Τη λιγουρεύεσαι;"

"Γκάγκα - Σαμ ! Σε επαναφέρω στη τάξη ! "

"Σόρρυ, αφέντη, θα γίνει όπως θέλεις".

Ο Φλόσγουελ έτρεξε να βρει τη Σήλα.

***

Τη βρήκε να φροντίζει ένα μισο - σκουριασμένο ρομπότ - εργάτη. "Σήλα" της είπε, "θέλω να σου μιλήσω ιδιαιτέρως".

"Εν ταξει", είπε εκείνη, "μόλις τακτοποιήσω εδώ τον Πέντρο". "Εν τάξει, Πέντρο. Μπορείς να σηκωθείς και να δοκιμάσεις το καινούριο σου πόδι". Το ρομπότ σηκώθηκε. Ήταν μια χαρά. "Μπράβο, αφεντικίνα. Τα κατάφερες μια χαρά. Γκράσιας, κυρά".

"Είναι σαν μικρά παιδιά ", είπε η Σήλα. "Τα αγαπώ πολύ. Είναι τόσο ευτυχισμένα, τόσο άνετα, τόσο -"

"Αλλά δεν έχουν ψυχή", είπε ο Φλόσγουελ.

"Δεν έχουν. Τί με ήθελες; "

"Έλα μαζί μου ", της είπε. Δεν έβρισκε το περιβάλλον κατάλληλο. Περπάτησαν μαζί, μέσα από τα χωράφια, μέχρι τους πρόποδες της πανέμορφης οροσειράς. "Ήθελα να σου πω το εξής ", της είπε. "Με έχεις καταπλήξει, Σήλα. Περίμενα, λόγω της ιδιότητάς σου σαν μοντέλο πολυτελείας, να ήσουν ένα παράσιτο εδώ, ένα άτομο χωρίς κανένα σκοπό. Ακόμα και η ομορφιά σου, όλα έδειχναν ότι θα αποτύγχανες εδώ. Αντιμετώπισες την πρόκληση ενός Ακριτικού Περιβάλλοντος με εκπληκτική επιτυχία και κέρδισες τις καρδιές όλων εδώ".

"Όλων ; ", ρώτησε σιγά - σιγά η Σήλα.

"Νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω εκ μέρους κάθε ρομπότ του πλανητοειδή. Είσαι το είδωλό τους. Νομίζω ότι εδώ είναι ο χώρος που ανήκεις, Σήλα."

"Νομίζεις ;"

Ο Φλόσγουελ την κοίταξε. Ήταν η τέλεια γυναίκα. Απίθανα όμορφη. Έξοχη. Μοναδική. Αισθάνθηκε να βυθίζεται, να χάνεται μέσα στα τοπάζ μάτια της. Η αναπνοή του έγινε γρήγορη, άγγιξε το χέρι της, τα δάκτυλά της κόλλησαν στα δικά του. Ο Φλόσγουελ ένοιωσε το μυαλό του να εκρήγνυται. "Σήλα, γλύκα μου -"

"Ναι, Έντουαρντ -" Τα χείλη τους πλησίαζαν.

"Αγαπητοί μου", ακούστηκε η φωνή του ρομπότ - παπά "συγκεντρωθήκαμε εδώ στον Οίκο του Θεού για να ενώσουμε -"

"Όχι , τώρα , ηλίθιο ρομπότ !" ούρλιαξε η Σήλα..

***

"Με συγχωρείτε ", είπε το Ρομπότ - παπάς, "αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είστε έτοιμοι για γάμο. Αυτό μου λένε οι πολλαπλοί αισθητήρες μου."

"Να σε πάρει ο διάβολος, βλάκα", είπε ο Φλόσγουελ.

"Μα όλες οι ενδείξεις... - Να αρχίσω την τελετή τώρα; "

"Όχι!", είπε η Σήλα. Το ρομπότ - παπάς σήκωσε τους ώμους του και έφυγε.

"Απαίσιο ρομπότ", είπε ο Φλόσγουελ. "Αλλά εν τάξει. Σήλα, θέλεις να παντρευτούμε;" Το ρομπότ ξαναμπήκε πάλι ανάμεσά τους.

"Όχι", είπε η Σήλα.

"Όχι ; " επανέλαβε ο Φλόσγουελ. "Δεν καταλαβαίνω".

"Με άκουσες. Όχι. Απολύτως όχι."

"Μα γιατί, Σήλα; Ταιριάζεις τόσο καλά εδώ. Τα ρομπότ σ' αγαπούν. Ποτέ δεν τα είδα να εργάζονται με τόσο ζήλο -"

"Δεν ενδιαφέρομαι πια για τα ρομπότ σου", είπε εκείνη , με τα μάτια δακρυσμένα και ανακατεμένα τα μαλλιά της. "Και δεν ενδιαφέρομαι πια για τον πλανητοειδή σου. Και δεν ενδιαφέρομαι ούτε για σένα. Θα πάω στον Σρίνιγκαρ v και θα παντρευτώ τον Πασά του Σράχ".

Κοιτούσαν ο ένας τον άλλο, η Σήλα με χλωμό το τέλειο, παιδικό, πανέμορφό της πρόσωπο, ενώ ο Φλόσγουελ ήταν κατακόκκινος από σύγχιση.

"Αγαπητοί μου", άρχισε πάλι το ρομπότ - παπάς, "συγκεντρωθήκαμε εδώ στον Οίκο του Θεού, για να ενώσουμε -".

"Ούφ, μας έπρηξες !", είπε η Σήλα κι έφυγε κλαίγοντας με λυγμούς.

"Δεν καταλαβαίνω τίποτε", είπε το ρομπότ - παπάς. "Περίεργα πράγματα. Δεν καταλαβαίνω αυτή την συμπεριφορά. Πότε θ' αρχίσουμε επί τέλους;"

"Ποτέ !", είπε ο Φλόσγουελ οργισμένος. "Ποτέ ηλίθιε, ποτέ βλάκα, ποτέ κωλό - παπα !"

***

Εκείνη τη νύχτα ο Φλόσγουελ ξενύχτησε βλαστημώντας τους πάντες, αλλά περισσότερο τον εαυτό του. Μόλις ξημέρωσε, ο πιστός Γκάγκα - Σαμ γλίστρησε στο δωμάτιό του.

"Γυναίκες !", γρύλισε ο Φλόσγουελ.

"Α ; " , είπε ο Γκάγκα - Σαμ.

"Δεν θα τις καταλάβω ποτέ", είπε. "Όλα έδειχναν ότι με ήθελε. Νόμισα ότι ήθελε να μείνει εδώ. Νόμισα ότι μ' αγαπούσε -μου τό 'δειξε καθαρά ότι με ποθούσε- "

"Το μυαλό του Ανθρώπου Άνδρα είναι ζοφερό και σκοτεινό ", είπε ο Γκάγκα - Σαμ, "αλλά είναι καθαρό σαν κρύσταλλο αν συγκριθεί με το μυαλό της Ανθρώπου Γυναίκας".

"Πού το είδες αυτό ;", ρώτησε ο Φλόσγουελ.

"Αρχαία Ρομποτο - Παροιμία".

"Εσείς τα Ρομπότ... Μερικές φορές διερωτώμαι αν δεν έχετε ψυχή."

"Όχι, κύριε Φλόσγουελ, αφεντικό. Είναι σαφώς γραμμένο στις Προδιαγραφές μας ότι μας έχουν φτιάξει χωρίς ψυχή."

"Τέλος πάντων. Δεν δίνω δεκάρα πια για όλα αυτά. Τί θέλεις ;"

"Ήρθα να σας πω, κύριε, ότι τώρα προσγειώνεται το διαστημόπλοιο - φορτηγό quot;.

Το πρόσωπο του Φλόσγουελ έγινε χλωμό. "Τόσο γρήγορα; Τότε φέρνει την Νύφη Μοντέλο για Ακρίτα !"

"Σίγουρα".

"Και θα πάει τη Σήλα στον Σρίνιγκαρ v".

"Αναμφίβολα, κύριε, αφεντικό."

"Πάω να δω αν είναι έτοιμη". Βρήκε τη Σήλα στο καθιστικό δωμάτιο, να παρατηρεί την προσγείωση του φορτηγού.

"Σου εύχομαι κάθε τύχη, Έντουαρντ, με τη νέα Νύφη Μοντέλο σου. Ελπίζω να πληροί τις προσδοκίες σου". Το πλανητόπλοιο είχε προσγειωθεί τώρα και τα ρομπότ άρχισαν να το ξεφορτώνουν. "Καλύτερα να πηγαίνω και γώ", είπε. "Δεν θα με περιμένουν για πολύ". Άπλωσε το χέρι της να τον χαιρετήσει. Ο Έντουαρντ άπλωσε το δικό του χέρι και ξαφνικά εκείνη βρέθηκε στην αγκαλιά του. Η Σήλα δεν αντιστάθηκε, ούτε το ρομπότ - παπάς με τον κάλο στον εγκέφαλο τους διέκοψε. Τη φίλησε παράφορα και εκείνη τον ξαναφίλησε αλλά Γαλλικά, ρουφώντας τη γλώσσα του. Ο Έντουαρντ αισθάνθηκε σαν ένας μικρός ήλιος όταν γίνεται νόβα...

"Ουάου !", είπε. "Τί φιλί ήταν αυτό ! Σ' αγαπώ, Σήλα. Μη φεύγεις, αγάπη μου. Ειλικρινά θέλω να μείνεις! Δεν μπορώ να σου προσφέρω πολλή πολυτέλεια εδώ, αλλά αν μείνεις -"

"Καιρός ήταν να ανακαλύψεις ότι τελικά μ' αγαπάς, χαζούλη! ", είπε η Σήλα. "Φυσικά και θα μείνω. Ποιός σού 'πε ότι φεύγω ;"

***

Η πόρτα έσπασε και μπήκε μέσα το ρομπότ που παντρεύει, ακολουθούμενο από τον Γκάγκα - Σαμ και 2 ρομπότ - εργάτες. "Διαμαρτύρομαι! Θα κάνω μήνυση εναντίον τους. Αυτός ο απαίσιος ρομποτο - επόπτης μ' έριξε κάτω και έκατσε πάνω μου, ενώ αυτοί οι 2 μου κρατούσαν τα χέρια και τα πόδια για να μη φύγω και εξασκήσω το επάγγελμά μου."

"Αλήθεια ;", ρώτησε ο Φλόσγουελ.

"Μπράβο, Γκάγκα - Σαμ !", είπε εκείνη.

Το ρομπότ - παπάς - νταντά πλησίασε τη Σήλα. "Μήπως σε έβλαψε; "

"Δεν νομίζω", είπε η Σήλα, ακόμα με κομμένη την ανάσα.

"Το φταίξιμο είναι δικό μου", είπε ο Γκάγκα - Σαμ. "Όλοι ξέρουν ότι ο ΄Ανθρωπος Άνδρας και η Άνθρωπος Γυναίκα χρειάζονται νά 'ναι μόνοι όταν αλληλοφλερτάρονται. Έτσι έκανα αυτό που νόμιζα ότι είναι σωστό για το Ανθρώπινο Γένος, αφέντη, κύριε, αφεντικό, σαχίμπ".

"Και τα κατάφερες πολύ καλά, Γκάγκα - Σαμ. Σου είμαι βαθύτατα ευγνώμων. Ω, Θεέ μου !"

"Τί συμβαίνει;" , ρώτησε η Σήλα.

"Φέρνουν τη νέα Νύφη Μοντέλο για Ακρίτες ", είπε εκείνος. "Τώρα, τί κάνουμε αγάπη μου; "

"Μην ανησυχείς, χαζούλη. Η παραγγελία σου ακυρώθηκε μόλις λήφθηκε".

"Δεν καταλαβαίνω".

"Θα με μισήσεις γι' αυτό που έκανα".

"Δεν νομίζω. Τι έκανες ;"

"Οι φωτογραφίες όλων των Πρωτοπόρων υπάρχουν στο γραφείο. Η υπεύθυνη για τις γυναίκες - νύφες είναι φίλη μου. Έτσι είδα τη φωτογραφία σου. Έπρεπε να ξέρω σε ποιόν θα πάω κι αν θα μου αρέσει. Μου άρεσες λοιπόν κι έτσι κανόνισα νά 'ρθω εδώ".

"Αλλά ο πασάς του Σράχ ;"

"Δική μου επινόηση. Δεν υπήρξε ποτέ."

"Πάλι δεν καταλαβαίνω, γιατί όλα αυτά; Εσύ είσαι τόσο όμορφη, τόσο γοητευτική, τόσο θηλυκή, τόσο σέξυ γυναίκα", ρώτησε ο Φλόσγουελ, "γιατί όλα αυτά, λοιπόν;"

"Δεν μου αρέσει να πουλιέμαι και να αγοράζομαι σαν κανένα παιχνίδι. Είμαι ένα άτομο με προσωπικότητα, όχι εμπορεύσιμο είδος! Θέλω να παντρευτώ. Και σου υπόσχομαι ότι θα γίνω μια πολύ καλή σύζυγος !"

"Μπράβο", είπε εκείνος.

"Μπορώ να μαγειρεύω και να θεραπεύω ρομπότ. Δεν το απέδειξα;"

"Βέβαια, αγάπη μου".

Άρχισε να κλαίει. "Αλλά επειδή κανείς δεν θα το πίστευε, αποφάσισα να σου κάνω αυτή τη μικρή πλάκα, ώστε να μείνω αρκετά μαζί σου για να με ερωτευθείς και σύ".

"Πράγμα που έγινε", είπε εκείνος και της σκούπισε τρυφερά τα δάκρυα από τα πανέμορφα μάτια της."Όλα έγιναν τελείως τυχαία".

Ο Γκάγκα - Σαμ ανθυπομειδίασε.

"Ώστε τίποτε δεν ήταν τυχαίο, έ ;"

"Με συγχωρείς, αφέντη μου, είναι γνωστό ότι ένας Άνθρωπος Άντρας χρειάζεται ελκυστική Άνθρωπο Γυναίκα. Το Μοντέλο Νύφη που σου διάλεξαν ήταν πολύ ακατάλληλη για σένα, καταλαβαίνεις τί εννοώ. Η μεμσαχίμπ Σήλα από δω ήταν η κόρη του πρώην αφεντικού μου. Ήξερα λοιπον πόσο όμορφη και πόσο σέξυ είναι. Έτσι έστειλα την παραγγελία κατ' ευθείαν σ' αυτήν. Η ίδια με τις γνωριμίες της βρήκε τη φωτογραφία σου και της άρεσες. Έτσι ήλθε εδώ. Βλέπεις, τίποτε δεν έγινε τυχαίο. Ελπίζω να με συγχωρήσεις για την ανυπακοή μου, αλλά τό 'κανα γιατί σε συμπάθησα, όπως συμπαθώ και την αφέντισσα Σήλα".

"Εσείς τα ρομπότ καταλαβαίνετε τους ανθρώπους καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Ναι , αλλά τι έφεραν τα ρομπότ σ' αυτό το κουτί προ ολίγου ;"

"Την προίκα μου ", είπε η Σήλα " και το νυφικό μου". Γύρισε στον παπά - ρομπότ. "Τώρα ", είπε.

"Τώρα ", είπε και ο Φλόσγουελ.

"Πάλι δεν καταλαβαίνω" είπε ο χαζο - παπάς. "Γιατί τώρα και όχι την περασμένη εβδομάδα; Φαίνεται ότι το μόνο λογικό άτομο εδώ είμαι εγώ. Τέλος πάντων- Αγαπητοί μου, συγκεντρωθήκαμε εδώ σ' αυτό τον Οίκο του Θεού, για να ενώσουμε εις γάμου κοινωνίαν αυτόν τον άντρα και αυτή τη γυναίκα".

"Και τί γυναίκα!", παρατήρησαν εν χορώ όλα τα ρομπότ.

Και η τελετή συνέχισε και τελείωσε.

ΤΕΛΟΣ