on  the  beach ( 1959 )



( Ελληνικός Τίτλος [Όσο υπάρχει ο κόσμος] )



Σκηνοθεσία-Παραγωγή : stanley kramer
Σενάριο : john paxton & james lee barrett βάσει της νουβέλας του nevil shute.
Παίζουν : gregory peck ( dwight towers ), ava gardner ( moira davidson ), fred astaire ( julian osborne ), anthony perkins ( peter holmes ).
Ο  3ος παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε. Κανείς δεν νίκησε !!  Το βόρειο ημισφαίριο της Γης έχει καταστραφεί από πυρηνικά «χτυπήματα» (αφού όλα τα πυρηνικά όπλα ήταν μαζεμένα εκεί) ή απ’ την ραδιενέργεια.
Οι κάτοικοι της μακρινής Αυστραλίας έχουν σωθεί, «μετρούν» όμως τις μέρες τους γιατί η μολυσμένη ατμόσφαιρα κινείται προς τα μέρη τους.
Ένα Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο ( το τελευταίο; ) που σώθηκε απ’ την καταστροφή φθάνει στην Αυστραλία ( μη έχοντας που αλλού να πάει ).
Ο πλοίαρχός του dwight towers ( gregory peck ) αναλαμβάνει μια τελευταία “εξερευνητική” αποστολή ...

Το [on the beach] είναι το πιο διάσημο και ένα απ’ τα πρώτα φιλμ κατά των πυρηνικών όπλων. Στην ευαίσθητη εποχή που έγινε, ήταν μια τολμηρή προσπάθεια να σπάσει το κατεστημένο της sf των ανώριμων ακτινοπίστολων και των κακών εξωγήινων στρέφοντας την προσοχή του κοινού προς πιο κοινωνικά θέματα, ίσως επικίνδυνα πολιτικοποιημένα.
Είναι μια ταινία διαχρονική, παγερή, ανελέητη και σίγουρα μια αποκαρδιωτική αναφορά για το ανθρώπινο είδος και τις εθνικιστικές ανοησίες. Η πικρή διαπίστωση ενός κυνικού επιστήμονα julian osborne ( fred astaire ), «Ποιός θα μπορούσε να σκεφτεί ότι οι άνθρωποι θά 'ταν τόσο ηλίθιοι ώστε να νομίζουν ότι η ειρήνη θα διατηρείτο, ρυθμίζοντας την άμυνά τους με όπλα που δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσουν χωρίς να αυτοκτονήσουν», ήρθε πολύ αργά. Το φίλμ θα έπρεπε να δείχνεται στις μεγάλες δυνάμεις κάθε μέρα !!

Γιώργος Κατσαβός ( Γενικός Γραμματέας Α.Λ.Ε.Φ.)
Οκτώβριος 2001