destination   moon   (1950 )

Σκηνοθεσία : irving pichel

Παραγωγή : george  pal

Σενάριο : robert a. heinlein (απ' την νουβέλα του "rocketship galileo"), alford van ronkel, james o' hanlon.

Παίζουν : john archer (jim barnes), warner anderson (dr. charles cargraves), tom powers (general thayer), dick wesson (joe sweeney), erin o 'brien moore (emily cargraves).

Επί πλέον σημειώνω και μερικές ενδιαφέρουσες ειδικότητες

special effects : lee zavitz

technical advisor of astronomical art : chesley bonestell

technical advisor : robert a. heinlein

cartoon animator : walter lantz

Έγχρωμο : technicolor

Διάρκεια : 91 '



Αυτή είναι η πρώτη "σοβαρή" πτήση για την Σελήνη του Αμερικάνικου cinema.

Πλησιάζει το θέμα με σχετική επιστημονικοφάνεια που σήμερα θα λέγαμε hard science fiction (αν κι είναι αντιπαθητικός όρος).

Τέσσερις αστροναύτες (ερασιτέχνες μάλλον αφού δεν υπάρχει ακόμα η nasa απογειώνονται με ένα διαστημόπλοιο με ατομική μηχανή, απ' την έρημο mohave με προορισμό την Σελήνη.

Το διαστημόπλοιο έχει μορφή ρουκέτας (όπως σε όλες τις παλιές ταινίες), είναι 150 πόδια μακρύ, χρώματος μεταλλικού (για να τονίζεται η αυστηρότητα του εγχειρήματος), φθάνει γρήγορα σε ταχύτητα 32.000 ποδών το δευτερόλεπτο και πάει στον προορισμό του χωρίς καμμιά αναποδιά !

              



Μετά την προσελήνωση το πλήρωμα ανακαλύπτει ...(το παλιό ... Η συνέχεια επι της οθόνης).

Το σκάφος σχεδιάστηκε απ' τον ernst fegt, που ήταν ο art director στην ταινία. Όπως φαίνεται είναι πύραυλος ενός ορόφου με τρία (!) πτερύγια σαν...αεροπλάνο ( Δέστε την πλαγία όψη  και το πλησίασμα της Σελήνης στην φωτογραφία ).

Η αντίληψη αυτή πέρασε και στην επόμενη ταινία when worlds collide.

Στην ταινία ο walter lantz (Πατέρας του ..φοβερού cartoon woody woodpecker) ανυψώνει τον εν λόγω πύραυλο με animation!

o αστρονόμος - καλλιτέχνης chesley bonestell είναι υπεύθυνος για την όψη της Γης και της Σελήνης  απ' το διάστημα αλλά και του καταπληκτικού σκηνικού της επιφάνειας της Σελήνης γύρω απ'την βάση του πυραύλου ( σύμφωνα με τις τότε θεωρίες ).

      

Το σενάριο είναι εμπνευσμένο απ' την νουβέλα "rocketship galileo" του robert a. heinlein, ο οποίος δούλεψε στην ταινία σαν technical advisor. Στην ταινία βέβαια έχει παραλειφθεί, δυστυχώς, το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου που θα έδινε περισσότερο παλμό και δράση στο φίλμ. Παρ’ όλα αυτά, η ταινία κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού με τα εμπόδια που δημιουργούντο στην προσπάθεια αυτή των πιονιέρων του διαστήματος.



Γ. Κατσαβός               ΑΛΕΦ        11 – 02 – 2001.